3+1 egyszerűen és gyorsan elkészíthető DIY karácsonyi ajándékötlet
2021. december 15. írta: Katusart

3+1 egyszerűen és gyorsan elkészíthető DIY karácsonyi ajándékötlet

Elhatároztam, hogy idén valami olyan ajándékokkal lepem meg a szeretteimet, amiket saját kezűleg készítek és egy kis meghittséget, harmóniát csepészhetek általuk a mindennapjaikba. Mivel egyre gyarapdik az illóolajkészletem, így egyértelmű volt, hogy olyan recepteket keresek, amikhez tudom az esszenciákat is használni. Természetesen az is fontos szempont, hogy az ajándék környezetbarát és fenntartható legyen - legalábbis az én szempontrendszerem szerint. 

Most megmutatom nektek, hogy miket készítek / készítettem, talán még épp időben ahhoz, hogy ha kedvet kaptok hozzá, lesz elég időtök beszerezni az alapanyagokat és nekifogni.

img_7097.jpg

1. Házi készítésű fürdősó
Ezek a keverékek segítenek az ellazulásban, méregtelenítő hatásuk révén támogatják a szervezet regenerálódását, fokozzák a nyirok- és vérkeringést, puhává teszik a bőrt.

Itt egy alaprecept, amit kedvedre variálhatsz:

Hozzávalók:
1/3 csésze Epsom-só (keserűsó)
1/2 csésze Himalája só vagy tengeri só
1 teáskanál szódabikarbóna
1/4 csésze szárított virág (pl. rózsaszirom, levendula, kamilla)
5-5 vagy 3-3-3 csepp esszenciális illóolaj (pl. geránium-vadnarancs, levendula-eukaliptusz, tömjén-római kamilla, borsmenta-vadnarancs-rozmaring, fahéj-szegfűszeg-vadnarancs)

Keverd össze a hozzávalókat, majd öntsd jól záródó üvegbe. Rétegezheted is őket, ahogy kedved tartja (ilyenkor az olajokat a sóra cseppentsd).
Felhasználás: oldj fel egy keveset a fürdővizben, 25-30 percig tartózkodj benne, fürdés után ne öblítsd le a tested, csak itasd le a vizet róla. A sófürdő után lehetőség szerint pihenj le egy picit.

Ha nincs az ajándékozottnak fürdőkádja, lábfürdőként is használhatja a keverékeket. 

Fontos: a fürdősó használata nem javasolt nyílt sebek, súlyos bőrgyulladás, lázas betegségek, súlyos szívbetegségek és magas vérnyomás esetén, valamint várandós kismamáknak, illetve három év alatti kisgyermekeknek.

Még több fürdősó és wellness receptet találsz ebben a Pinterest mappában >>

Ünnepi illatok

Őszintén szólva nem vagyok az illatgyertyák nagy rajongója, mert gyakran fáj tőlünk a fejem. Ennek részban az az oka, hogy a legtöbbükhöz szintetikus illatanyagokat adnak, a természetes illóolajok pedig elégnek a viasszal együtt.  A légfrissítőket és a különféle spray-ket soha sem szerettem, számomra mindegyik illata bántja az orromat, továbbá nemcsak fejfájást okoz, de tele van olyan kellemetlen vegyszerekkel, amelyek károsíthatják az egészséget. Erről bővebb információk a Tudatos Vásárlók oldalán találhatóak. 

Mivel helyettesítem akkor ezeket? 
Ez esetben is a természetet hívom segítségül, fűszerek, gyümölcsök, termések és 100%-os tisztaságú illóolajok formájában, amiknek a segítségével ti is csodás illatokat varázsolhattok az otthonotokba.

img_7118.jpg

2. Saját készítésű légfrissítő spray
Tölts egy pumpás spray flakonba 0,9 dl vizet, és 0,1 dl etil-alkoholt (vodka is megfelel, ha az van otthon), majd csepegtess bele 8-12 cseppet a kiválasztott illóolajakból.

Kedvenc karácsonyi illatkeverékeim:

Winter wonderlandnarancs, borsmenta, kúszó fajdbogyó, kasszia
Warm home: citrom, vadnarancs, borsmenta, rozmaring
Joy to the world: szibériai fenyő, holiday joy

Ezzel illatosíthatod például a karácsonyfát, a natúr hozzávalókból készült potpourrit, a kedvenc kuckózós plédedet vagy csak úgy szimplán a levegőbe is fújhatod.

3. DIY portpourri
A házi portpourrit készíthetsz szárított virágszirmokból és citrus szeletekből vagy fűszerek, termések felhasználásával is. Helyezd a hozzávalókat rétegesen egy befőttesüvegbe, spricceld le házi készítésű légfrissítővel, majd zárd le az üveget legalább egy éjszakára.
A megajándékozottnak csak ki kell öntenie egy tálba és élveznie az illatát.

Még több információt találsz róla a fenti videóban.

img_7127_jpg.jpg

+1 Csináld magad illatosító pálcikák
Egy kisméretű vázába, vagy régi parfümös / illóolajos üvegbe tölts víz és vodka/gyógyszertári alkohol keverékét, majd adj hozzá 10-15 csepp illóolajat. Ha befőttes üveget használsz, akkor középen kilyukasztott parafa dugóval zárd le a tetejét. Végül helyezd bele a nád/bambusz pálcikákat, melyek fokozatosan engedik ki az illatokat a levegőbe. Pár naponta forgasd meg a pálcikákat!

Ha megcsináljátok valamelyiket, jelezzetek majd vissza, hogy hogy sikerült! Ha pedig szeretnétek többet tudni a doTERRA olajokról, nézzetek be ide >>

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr6916757770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása