Top 10 - kedvenceim az új IKEA katalógusból
2020. szeptember 07. írta: Katusart

Top 10 - kedvenceim az új IKEA katalógusból

top_10_ikea_cover_1.png

Enteriőrtervezőként imádom az egyedi, kézműves bútorokat, dekorációkat viszont elismerem, hogy a tömeggyártott termékeknek is megvan a létjogosultságuk - így hát minden évben várom, hogy átlapozhassam a legnagyobb svéd áruház bibliáját. A nyaralás során erre is volt időm - és mit látnak szemeim? Vannak olyan darabjaik, amik szintén szorgos kezek munkájának a gyümölcsei. 

Nagyon nagy poztívumnak tartom, hogy igyekszenek jó példát mutatni és figyelnek a fenntarthatóságra. Amellett, hogy így gazdaságosabb a termékek előállítása, a bolygónknak is kissebb környezeti terhelést jelentenek az ezzel a szemlélettel készített tárgyak. Mivel nagy tömegekhez tudnak eljutni, még az is találkozik ezekkel az elvekkel, akit nem különösebben érint szenzitíven a téma.

Mostanában odáig vagyok a natúrabb, természetesebb megjelenésű tárgyakért, így a listám is ezt tükrözi. 

ikea_top_10_szammal.png

1.  HINDÅS tükör, 50 cm

A rattanból, mely egy pálmaféle nemcsak bútorok, kosarak, de ilyen mutatós tükrök is készülhetnek. A betakarítás során nem vágják ki az egész növényt, emiatt fenntartható az előállítása. A rattanvessző lágyan foglalja keretbe ezt a kerek tükröt, mely bármelyik helyiségünket mutatósabbá teheti.  
hindas-mirror-rattan_0938790_ph171986_s5.jpg

 

2. GUNRID Légtisztító függöny, 145x300 cm

Meg kell valljam nem vonzódom különösebben a függönyökhöz, de ez a légtisztító funkció elgondolkodtatott, hogy beszerezzek egyet. Az írják, hogy GUNRID a természetes fényből nyert energiát hasznosítja, hogy megtisztítsa a levegőt - a felesleges anyagokat széndixidra és apró vízcseppekre bontja. A függönyt egy ásványi alapú anyaggal vonták be, így tisztítja a levegőt. Szerintem ez egy nagyon innovatív megoldás, mely által egészségesebb környezetben tölthetjük a minennapjainkat, ráadásul több színben is elérhető. 

gunrid-air-purifying-curtain-1-pair_0911428_ph167605_s5.png

 

3. MISTERHULT, függőlámpa 45 cm

Ez a bambuszból készült függeszték igazán meghitt hangulatot tud biztosítani akár a hálószobában töltött időhöz, akár az étkezőben elköltött meghitt vacsorákhoz. A gyönyörű fényjátéka mellett az teszi különlegessé, hogy a bambusz hulladékként kezelt részeit használják fel hozzá, így csökkentve a lámpa ökológiai lábnyomát. Természetesen LED fényforrást ajánlanak hozzá. Van egy asztali lámpa testvére is, így bármely sötét sarokból varázsolhatunk meghitt kuckót.

misterhult-pendant-lamp-bamboo_0788667_pe765670_s5.png

 

4. NORDKISA , gardróbszekrény 120x186 cm

Porallergiásként nem rajongok a nyitott tárolókért, de ezt bármikor elfogadnám. Egy tolóajtóval szerelték fel, ami rendkívül praktikussá teszi a használatát és egy kis intimitást is nyújt ott, ahol erre szükség van. Számomra inkább keleties a stílusa, a képek tanulsága szerint leginkább hálószobákba helyezik el, de én el tudom képzelni előszobabútorként is - az akasztós részen eférnek a kabátok, az alsó polcokon a cipő, a többin pedig a táskák és egyéb kiegészítők. Ez a darab is bambuszból készült, ami egy nagyon gyorsan növő növény és szintén nem vágják ki a betakarításkor, így biztosítva a cirkulációt. 

nordkisa-open-wardrobe-with-sliding-door-bamboo_0756083_pe748765_s5.jpg

 

5. BULLIG, doboz 25x32x25 cm vagy 32x35x33 cm

Gyögyörű ennek a tárólónak a szövése és a textúrája, nagyon szépen látható rajta a bambusznád szálas szerkezete. A kissebb méret a Billy, a nagyobb a Kallax sorozathoz készült, de szerintem bámilyen polcon vagy akár a padón is jól mutat, remek segítőtárs lehet a rendszerezésben.

bullig-box-bamboo-brown_0913353_pe783466_s5.png

 

6. RÅVAROR, kanapé-ágy 90x200 cm

Az IKEA új sorozata a RÅVAROR (fő alapanyagai a fa, a fém, a farmervászon és a gyapjú), mely egyszerű, funkcionális és sokoldalú elemekből áll, érdemes felfedezni a darabjait. Szerettem volna, hogy legyen kárpitosbútor is a szorozatban, így esett a választásom erre a kanapé-ágyra, ami heverőként és fekvőfotelként is funkcionál. A huzata pamutból és 100%-ban újrahasznosított poliészetből készül. Maracot külön kell venni hozzá!

ravaror-day-bed_0922833_pe788246_s5.png

 

7. PUDERVIVA, ágyneműhuzat-garnitúra, 150x200/50x60 cm

Picit maradunk az alvásnál :) Ez a szett a régi időkbe repít vissza, amikor egyszerű és praktikus megoldásokkal tartották helyükön a huzatot, ezek a csinos masnik romantikus bájt köcsönöznek a monokróm színekben pompázó huzatoknak. Mivel lenvászonból készült, nagyok kellemes a használata, szellőzik és felszívja a nedvességet - így biztosítja a komfortos pihenést. 

puderviva-quilt-cover-and-pillowcase_0908410_ph168352_s5.jpg

 

8. KAFFEBÖNA, dekorációs váza 60 cm

Ez a váza szintén bambuszból készült, ráadásul nem holmi gyárban, hanem vietnámi kézművesek által - így mindegyik egyedi darab. Szárazvirágokkal vagy önmagában is mutatós dekorelem. 

kaffeboena-decoration-vase-bamboo_0938272_ph173230_s5.jpg

 

9. IVAR, ajtó 42x83 cm

Az IVAR sorozat is nagy kedvencem, mert rendkívül sokoldalúan variálható, lehet belőle kamrapolc vagy nappali-bútor is. Kezeletlen tömör fenyőből készülnek, így amellett hogy rendkívül tartós darabok, üres vászonként is működnek: kedvünkre feshetjük, pácolhatjuk, lakkozhatjuk az elemeket. 
Ezekkel az új bambuszbetétes ajtókkal könnyen fel lehet öltöztetni a "pucér" polcokat. 
ivar-door_0943886_ph172064_s5.png

10. OKUVLIG, szívószálak 12 db / tisztítókefék 2 db

Mint tudjuk, hamarosan kivonják az egyszer használtos műanyag szívószálakat a forgalomból. Nekem a fémszívószál, mint alternatíva nem jött be, érzem a fémes ízt az italokon. Ezt a bambusz változatot biztosan ki fogom próbálni - csak arra kell figyelnem, hogy minden táskámban legyen egy.
okuvlig-drinking-straws-cleaning-brushes_0802536_pe768503_s5.png

Naná, hogy van még egy srác a zenakarban :-)

+1 KUNGSBACKA konyhai frontok

Konyhabútor PET palackból?! Ez aztán az igazi innováció! A PET palackokat műanyag fóliává alakítják és ezzel vonják be az újrahasznosított forgácslapokat, így egy front 25 félliteres palacknak biztosít új életet. Ráadásul ugyanúgy 25 év garanciát vállalnak rá, mint a többi frontjukra és ha elhasználódtak, ismét újra lehet őket hasznosítani. 

fekete-ikea-kungsbacka-konyhai-elolapok-ujrahasznositott-fab-2a058edea0aed54d3c96b1d0f7903197.png

Sok ember vásárol a termékeinkből, és azáltal, hogy fenntarthatóbb alternatívákat kínálunk, lehetőségünk nyílik arra, hogy változást teremtsünk. 
Anna Granath, Termékfejlesztő, IKEA of Sweden

Kíváncsi vagyok a véleményedre!
Szerepel valahol a kritériumrendszeredben a fenntarthatóság, amikor lakberendezési terméket vásárolsz?
Írd meg hozzászólásban vagy küldj nekem üzenetet a katusa.design@gmail.com címre! Köszönöm :-)

yuppies_collage_general_linkdin_banner.png

 

Képek forrása: IKEA

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr216192604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása