Környezet és egészségbarát falfestékek 1. rész
2021. március 22. írta: Katusart

Környezet és egészségbarát falfestékek 1. rész

Hallottál már a beteg épület szindrómáról?

A beteg épület szindróma (SBS) a modern kor egyik betegsége, tüntetei lehetnek: fejfájás, szemszárazság, émelygés, rossz közérzet, hangulatingadozás, bőrirritáció. Kialakulásához hozzájárulhat az otthonokban és a munkahelyekben jelenlévő illékony szerves vegyületeknek való hosszú idejű kitettség és a fokozott oxigénhiányos állapot, azaz a levegő magas szén-dioxid tartalma. A WHO Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a nyugati népesség 20% -a szenved ebben a betegségben. 

strong-headache-is-very-problematic.jpg

Mi a megoldás?

A legfontosabb, hogy szellőztessünk rendszeresen, így megfelelő mennyiségű friss oxigén kerül a légtérbe. A másik, amivel még igen sokat tehetünk, az az illékony káros anyagok (V.O.C.) használatának a minimalizálása, illetve azok semlegesítése. Aktívan úgy védekezhetünk még, hogy mellőzzük a vegyszerek (erős tisztító és mosószerek, egyéb kemikáliák) használatát. Passzívan pedig úgy védekezhetünk, hogy már építkezés, felújítás közben iktatjuk ki ezeknek a vegyületeknek a jelenlétét, minél természetesebb anyagokat használva. Az a legfontosabb, hogy milyen ragasztókkal, gelttanyagokkal, alapozókkal és festékekkel kezeljük a fegnagyobb felületeket, azaz a falakat. 

Most a festékválasztáshoz adok nektek ölteteket, egy szubjektív gyűjtemény formájában. 

Kerakoll

Az Olaszországi Kerakoll a GreenBuilding ágazat nemzetközi vezetője, olyan megoldásokat kínál, amelyek védik a környezet és az emberek egészségét. Nemcsak festékeket gyárt, hanem komplett rendszerekben gondolkozik, hogy az egész épület fellélegezhessen.

A beltéri szennyezőanyagokat aktívan elnyelő és csökkentő exkluzív BioGesso® Kerakoll alapú, természetes, öko‑kompatibilis simító és díszítő finomvakolat mangiaVOC® hatással. Hatóanyagának köszönhetően a BioGesso® a falakat aktív felületekké alakítja át, amelyek elfogják a formaldehidet, a beltéri levegőben található fő VOC-t, és átalakítják inert vegyületté. A BioGesso® garantálja a legjobb beltéri levegőminőséget, óvja a bentlakók egészségét. (Eurofins jelentésszám G22084).

A Biocalce® Tinteggio természetes falfesték; tanúsított, öko-kompatibilis, az EN 459-1 szabványnak megfelelően válogatott CL 90-S mészhabarcs és színes föld alapú festék, kiemelten légáteresztő képeségű vakolatok fedésére. Ideális a GreenBuilding-nél és műemléki restauráláshoz. Csak természetes eredetű alapanyagokat tartalmaz. Természetes szellőzésű, aktívan hígítja a beltéri szennyező anyagokat, természetes baktérium- és gombataszító hatású.

img_0666.JPGKeradecor Paint
Szerves‑ásványi eredetű, vízbázisú sztirol‑akril gyanta alapú, mosható, penészálló beltéri falfesték. A Keradecor Paint mosható, lélegző, biológiai kártevők elleni adalékokkal, nagy fedőképességű, tökéletes fehér felületet ad, valamint a RAL skála színeiben elérhető. Dörzs‑ és mosásálló. 
Belső és külső felületek, mennyezetek, falak dekorációs festésére, lakossági és kereskedelmi egységekben egyaránt alkalmas. Az innovatív, paszta sűrűségű festék lehetővé teszi különböző látványos, és bársonyos tapintatú textúrák előállítását.
A Keradecor Super Paint a fenti tulajdonságokkal rendelkezik, valamint fokozottan dörzs‑ és mosásálló.

Aqualite Eco Smalto Satinato:
öko‑kompatibilis, környezeti hatásoknak ellenálló védő és dekorációs zománc, kiváló fedéssel, blokk álló, kiemelkedő rugalmasság. Egészségbarát, magas minőségű, SAFE FOR TOYS EN71/3 jelölésű, továbbá HACCP tanúsított. Fényes és selyemfényű formában kapható.

A Kerakoll Design House termékeivel pedig az egész lakást felfrissíthetitek, ahogy Steiner Kristóf is tette:

Auro

A braunschweigi AURO Pflanzenchemie AG a természetes festékek gyártásának úttörője. A céget alapító dr. Hermann Fischer a hetvenes évek kezdete óta elkötelezett az egészség- és környezetkárosító anyagoktól mentes termékek és a szelíd kémiai technológiák meghonosításáért. 1983-ban AURO márkanév alatt indított cége a világ legelismertebb és legkövetkezetesebb biofesték gyártója.

alternative natural organic paints and finishes from ecolour

Az AURO kizárólag természetes eredetű anyagokat és kíméletes technológiát használ festékei és ápolószerei előállításához. Száznál több készítményével a lakásban és ház körül előforduló bármilyen természetes felület védelme, nemesítése és ápolása megoldható.

AURO falfestékek: természetes gyanta diszperziók. A termékek 100%-ig természetes összetételű, gyanta alapú, lélegző, páraáteresztő bio-falfestékek beltéri használatra. Megfelelnek a legszigorúbb épületbiológiai elvárásoknak is: természetes összetételű, lélegző, páraáteresztő, antisztatikus falfestékek. Könnyen használható, rendkívül jó fedőképességű, a mai kor elvárásaihoz tökéletesen igazodó, mégis természetes anyagok. Műgyanták, kőolajszármazékok helyett kizárólag növényi gyantákat, és olyan tradícionális ásványi összetevőket tartalmaznak, mint a mész, kaolin stb. 

Van egy fotokatalitikus légtisztító falfestékük is, mely nem csak a látható frissességről gondoskodik, hanem hatékonyan lebontja a káros anyagokat, szagokat és csírátlanít, ezáltal egészséges lakóteret teremt. Az AURO frissfehér lebontja a káros szaganyagokat (pl. dohányfüst, konyhai szagok), tisztítja a légteret. Oldószermentes, szinte szagmentes fehér falfesték. Lúgossága révén járulékos hatásként gátolja olyan mikroorganizmusok megtelepedést, mint a penészgombák, vírusok és baktériumok. 

 

Farrow&Ball

Az 1946-ban alapított festékgyártó manufaktúra, a 2000-es évektől áttért a vízbázisú festékgyártásra és azóta is ugyanolyan technológiával készíti festékeit. A világhírű angol ökofesték- és tapétagyártó maradt a tisztán természetes anyagoknál, úgymint a természetben előforduló gyantánál és pigmenteknél. A pigmentek megbízható forrásokból származnak, ezzel állandó magas minőséget biztosítanak. A gyártás során a felhasznált víz, - és energia minimálisra csökkent, csakúgy, mint a visszamaradó hulladék is. A csomagolóanyag újrahasznosított és újrahasznosítható fém. 
Beltéri fafestékük, az Estate Eggshell a szigorú Európai Úniós vizsgálatok során gyerekjátékra is alkalmazható minősítést kapott!

A festékek egyedülálló színmélysége minden szakmai előképzettség nélkül is észrevehető különbséget nyújt, és 132 színben minden felületre kapható. A páratlan színpaletta utánozhatatlan, más alapanyagokból lehetetlen kikeverni! Öszintén bevallom, hogy én szerelmes vagyok a színeikbe. 

kata_72.jpg

A három rétegű rendszer 1 réteg alapozóból és 2 réteg fedőfestékből tevődik össze. A festékek elérhetőek beltéri, kültéri és mosható-súrolható változatban is. A falak mellett vannak fára, fémre és betonra is használható festékeik. 

Itthon a Naturalii Concept Store forgalmazza a festékeket. Ők forgalmazzák az Ausztrál Bauwerk márkát is, ami szintén egy gyönyörű, természetes pigment alapú festék - viszont a másik kontinensről való szállításnak nem elhanyagolható az ökológiai lábnyoma, ezt is vegyétek figyelembe amikor döntésre kerül a sor.  

 

Clayfix

apyihqpq.pngMint a történelem egyik legrégebbi építőanyaga, az agyag szinte minden helyzetben tökéletes megoldást nyújt.

Agyag-festékanyag, nem szemcsés, sima, belső felületekre. A CLAYFIX direkt agyagfestékkel a befejező agyagfestés egyszerűvé válik - egy értékes, oldószermentes és lélegző épületbiológiai megoldás. A száraz alapmasszát csak vízzel kell elkeverni, a felhordás minden festhető felületen megtörténhet, ecsettel, kefével, stb., vagy szórható is.
146 féle színben érhető el, a CLAYFIX agyagfesték elegáns, klasszikus színeit világos agyag és bizonyos arányokban színes vagy antracit agyag keverésével állítják elő. 

 A CLAYFIX agyagfesték három formában kapható:
- Festék- struktúra adalék nélkül
- Festék finom szemcsés struktúra adalékkel
- Festék durva szemcsés struktúra adalékkel

 

Annie Sloan

anniesloan-wallpaint-english-yellow-400x600_1.jpgA legtöbben a Chalk Paint™ nevű bútorfestékéről ismerjük, mellyel óriási divatot teremtett. Én is festettem már a termékeivel bútorokat, sőt, még kárpitot is.

Az Annie Sloan Wall Paint 10 színben érhető el, mosható és súrolható, lehet rá írni krétával (nem csak a feketére) - ami nekem is újdonság volt, kiválóan fed 1 rétegben is, nem csöpög és gyorsan szárad (kb. 40 perc alatt). 

Tökéletes választás konyhákba, előszobákba, közületi felhasználásra, ahol fontos a jól takaríthatóság és a strapabíróság. Maga a falfesték könnyen kezelhető, pompás, puha, matt felületet eredményez. 

Az Annie Sloan festékek nem mérgezők, nem tartalmaznak ólmot, illékony szerves anyagokat, és nincs szaguk – arra törekszenek, hogy minden termékük a lehető legnagyobb mértékben környezetbarát legyen.

 

 

Készítettem egy táblázatot, amiben láthatjátok az általam kiemelt termékek árát és kiadósságát:

Kerakoll Keradecor Paint (fehér) Auro falfesték (fehér)

Farow&Ball Estate Emulsion

CLAYFIX direkt agyagfesték

Annie Solan Wall Paint 
14 liter / 70 nm
2 rétegben
5 liter / 45 nm
1 rétegben

2,5 liter / 17,5 nm
2 rétegben

10 kg / 60 nm
1 rétegben

2,5 liter / 36 nm
1 rétegben

29.900 Ft 18.680 Ft 25.490 Ft 29.900 Ft 21.500 Ft

 

Kattintsatok ide a cikk folytatásáért!

 

Próbáltad már valamelyik terméket? Ha igen, oszd meg velem a tapasztalaidat itt vagy a Facebook csoportomban:

csoport_cover_photo.png

Katusa Interior Design

Forrás: a gyártók oldalai és a tőlük kapott információk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr4116436888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása