Otthontervezés korona idején
2020. augusztus 31. írta: Katusart

Otthontervezés korona idején

A COVID-19 már csaknem minden iparágra kihat a világ minden táján, köztük a belsőépítészetre/lakberendezésre is. A tervezés módja, a felhasznált anyagok és a terek kialakítása is megváltozik - most elmondom, hogyan látom ezeket a változásokat.

luxury-fashionable-modern-design-studio-apartment-with-free-layout-minimal-style_267786-15.jpg

Az enteriőrtervezés jövője a koronavírus által megváltoztatott világ valóságát tükrözi, előtérbe kerül a könnyű tisztántarthatóság, az olyan anyagok beépítése, melyek segítenek a betegségek terjedésének csökkentésében, olyan alaprajzok, melyek külön teret biztosítanak az otthoni tevékenységekhez, a fókusz pedig a személyes jóllétre összpontosul. Mindannyian egy új életmódhoz kezdünk alkalmazkodni, ami azt jelenti, hogy több időt töltünk otthon, mint valaha és emiatt egy harmonikus menedéket igyekszünk magunknak létrehozni. 

Soha nem használtuk annyit 0/24 órában az otthonunkat, mint az elmúlt időszakban. Talán ez segített a többségnek megérteni, hogy miért fontos a jó térszervezés, a funkcióknak megfelelő, ergonómikus bútorozás (gondolom tudjátok, mennyi bosszúságot tud okozni egy hiányzó konnektor vagy egy elmozdíthatatlan konyhaszekrény, ami mindig útban van) - hiszen a közhiedelemmel ellentétben ezek a lakberendezés alapjai, a többi csak ezután jön.
Hiszem, hogy a munkánkra most van igazán szükség -  mint ahogy sok más szolgáltatás átkerült az online térbe, az enteriőrtervezés is jól tud működni ezen a platformon. Sokan választják a diy megoldásokat, hogy ne kelljen szakembert hívni a lakásukba - lakberendezőként online ezekhez is tudunk tanácsokat adni megrendelőinknek, hogy a végeremény tényleg olyan legyen, amilyet elképzeltek.

 

7 trend, amit a koronavírus hívott életre

 

1. Nagyobb igény a tágasabb otthonok iránt

Korábban virágzott a kislakások piaca, még a nagyobbakat is könnyebb volt 2 lakásra osztva értékesíteteni, ha volt rá lehetőség. Megelégedtünk 25-35 négyzetméterrel, mondván úgyis csak aludni járunk haza - ez ma már a múlté. A több otthon töltött időhöz nagyobb tér kell, így kevéssé érezzük bezárva illetve összezárva magunkat és az is fontos, hogy az egyes funkcióknak meglegyen a dedikált tere, hiszen lássuk be, lehet ugyan az ágyban ülve dolgozni, de heti 36 órában ez a megoldás már nem tűnik túl egészségesnek. 
Az erkéllyel vagy kertkapcsolattal rendelkező ingatlanok szintén felértékelődtek, hiszen így a lakók egy talpalatnyi természethez is hozzájuthatnak, amely nagyban hozzájárul a megfelelő életminőség fenntartásához és még némi élelemmel is elláthat minket. Valószínűleg nőni fog majd az árkülönbség az ezekkel nem rendelkező lakások hátrányára.

pexels-john-tekeridis-1428359.jpg


Azt gondolom, hogy az új épületek építésénél egyre nagyobb jelentősége lesz azoknak a technológiáknak, melyek függetlenné teszik azokat a közművektől. Főként a napelemek és a geotermikus energia jut eszembe, amelyek a teljes fenntarthatóság mellett a vízellátást, a villamos energiát és a fűtést is biztosítják egy esetleges szolgaáltatáskimaradás esetén.

 

2. Antibakteriális anyagok használata

Ha a szociális távolságtartás szabályainak eleget téve minél több időt töltesz otthon, akkor észreveheted házadnak vagy lakásodnak olyan apró részleteit, amelyekel korábban nem foglalkoztál - például hogyan lehet a lehető legtisztábban tartani otthonodat a koronavírus alatt. Kevés olyan anyag létezik, amelyek sterilebbek, mint a többi, ezek viszont a tervezési munka során egyre inkább előtérbe kerülnek és egyre többször fogjuk őket használni.

primecork--taupe-ambient-1708416012017.jpg

- A fémek, például a réz, a sárgaréz és a bronz természetes antimikrobiális anyagok, amelyeknek belső tulajdonságai megsemmisítik a mikroorganizmusok széles spektrumát. Ezek a fémek nemcsak higiénikus jellegűek, de vizuálisan is szolgálják az otthon felmelegítését. Érdemes a gyakran érintett felületeket, mint például a kilincsek és fogantyúk ilyen anyagokból választani. 
- A kvarc az egyik legnehezebb nem drágakő a földön, ezért a kvarcból készült munkalapok kemények, folt- és karcállóak, valamint a legegészségesebbek. Készülhetnek belőlük mosogatók, zuhanytálcák és mosdókagylók is. 
- Az olyan fák, mint a bambusz, a tölgy és a parafa megakadályozzák a baktériumok és mikroorganizmusok növekedését. Szeretek ezekkel a természetes, meleg burkolatokkal dolgozni és úgy gondolom, hogy ez továbbra is követendő tendencia lesz.
- A mesterséges anyagok között találunk magyar fejlesztésű önfertőtlenítő vinyl padlóburkolatot, melyt ipari célra (kórházak, rendelők, szállodák, iskolák, óvodák) javasolnak, de nem tartom kizártnak, hogy hamarosan az otthoni felhasználása is jellemző lesz a hasonló anyagoknak. A Steri-Core kilincsek pedig folyamatos használat mellett is a kritikus szám alatt tartják a baktériumok mennyiségét, így csökkentve a betegségek előfordulásának lehetőségét. 

 

3. Új terek az új funkciókhoz

1ecab59a327f115cad97ad4847527772.jpg- A világjárvány miatt a felgyorsult dolgok egyike az online vásárlás és következésképpen a házhoz szállítás. A bejárat előtt lesz-e egy olyan kis helye a jövő házainak, amelyet a csomagok átadásának szentelnek? Egy olyan térre gonolok, ahol kicsomagolhatjuk a dolgokat és kidobhatjuk a csomagolást anélkül, hogy azt be kellene vinnünk az otthonunkba. Mi lesz, ha néhány év múlva már drónok fogják szállítani ezeket a küldeményeket? 
- Tovább haladva észre kell vennünk, hogy az előszobának is nagyobb jelentőséget kell tulajdonítanunk a jövőben, hiszen itt válik el a kint és bent, ez a szennyezett és a tiszta területek határa. Egy zárható fogadótér egyfajta zsilipként szolgál - itt kell lennie elég térnek ahhoz, hogy tároljuk kabátjainkat, cipőinket, lepakoljuk csomagjainkat és egy kézmosó/fertőtlenítő állomás kialakítását is érdemes megfontolunk. 
- Egy másik fontos terület a tárolóhelyek, például a kamrák kialakítása. A nagy vásárlási/felhalmozási hullám alatt biztos sokaknak meggyűlt a baja a felhalmozott élelmiszerek elraktározásával és hatékony felhasználásával. Ha nincs elég helyünk egy teljes kamra kiépítéséhez egy praktikus kamraszekrény is jó szolgálatot tud tenni ilyen esetekben. Ha viszont nagyobb tér áll rendelkezésünkre, egy hűtőládát is beüzemelhetünk. Az ételtárolás mellett gondolnunk kell az életünket megkönnyítő gépek (kenyérsütő, gyümölcscentrifuga, stb.) tárolására is. 

 

4. Terek szeparálása

A karantén ideje alatt kénytelenek voltunk távolságot teremteni egymás és a külvilág között, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését. Azáltal, hogy hetekre otthon maradtunk, akár kis-nagy gyermekes családban, akár csak párban, szerintem mindannyian átértékeltük a magánélet fogalmát. Ennek kapcsán érdemes újra átgondolni, hogy mely alaprajzi elrendezés szolgál minket a legjobban; lehet, hogy a nagy nyitott terek helytt, ahol a konyha-nappali-étkező-olvasás mind egy helyen található olyan helyet fogunk keresni, ahol például lehet főzni anélkül, hogy a többieket bosszantanánk, nyugalomban olvasni, stb.

apartment-bed-bedroom-545034.jpg

Itt van néhány módszer az alaprajzok újragondolására:

- Nagyobb lákások, családi házak esetén külön vendégház vagy vedégszoba kialakítása mosdóval hasznos lehet az esetleges betegek elküllönítéséhez, vagy nagyobb távolság és magánélet biztosításához.
- A home officehoz és a tanuláshoz szükséges terekre minden eddiginél nagyobb szükségünk van. Mivel többen otthonról dolgozunk (és tanulunk), nem elégedhetünk meg átmeneti megoldásokkal, elengedhetetlen egy dedikált hely a munkavégzéshez és a tanuláshoz is. Ezek a funkciók olyan új megoldásokat igényelnek, mint például a hangszigetelés, hogy ne zavarjuk családunk többi tagját például egy online meeting / zoom óra közben.
Egy másik ilyen a háttér styligja, hogy az elő bejelentkezésekhez (pl. előadás, videókonferencia, olnile edzés, stb) megfelelő, ízléses környezetet biztosítsunk.
- Mivel a vírusveszély feltehetően még jódarabig velünk marad, számos tevékenységi és szórakozási területre, például otthoni edzőtermekre, médiatermekre és játéktermekre lesz szükség, hogy mindenkit szórakoztasson. A világjárvány során rengeteg idő van a kezünkben, így akár családi játékestről, akár edzésről van szó, otthon mindenki számára egyre nagyobb a helyigény.

 

5. Happy home - állítsuk otthonunkat a jóllétünk szolgálatába

Lakóterünk nagymértékben befolyásolja fizikai egészségünket - valamint érzelmi lelkiállapotunkat. Tehát továbbra is fontos lesz olyan enteriőröket létrehozni, amelyek jó értelemben stimulálják érzékszerveinket, javítják a jóllétünket, azaz egészségügyi és wellness előnyöket biztosítanak az őket használó emberek számára.

mini_shutterstock_1786502129.jpg

Íme néhány igény, amit érdemes figyelembe vennünk:
- A természet szeretetét annak közelségét sokféleképpen megjeleníthetjük otthonunkban. Például nagyobb ablakokkal, kilátással a kertre vagy olyan színekkel, amelyek a természeti világra emlékeztetnek. Az, hogy otthon sok növényünk van, szintén egy nyilvánvaló és egyszerű eszköz az általános jóllétünk javítására (számos egészségügyi előnnyel együtt). A biofília valódi szükségletté válik, nem csupán trendként lesz jelen a jövőben.
- A rendszerezés fontossága. Ha otthoni karanténba kényszerülünk, felismerjük, mi az amire valóban szükségünk van. A rendetlenség szorongást és kellemetlenséget okozhat - olyan érzéseket, amelyek nemkívánatosak, főként a vírus idején, ami valamilyen szinten bizonytalanságot hozott minannyiunk életébe. Így a rendszerezettség hangsúlyt kap a rendetlenség felszámolásával, az intelligens tárolással, a beépített polcokkal és terekkel a dolgaink rendben tartása érdekében. Amire már nincs szükségünk, attól szabaduljunk meg (ezeket elajándékozhatjuk, eladhatjuk, újrahasznosíthatjuk vagy ha nincs más megoldás a megfelelő helyre kidobhatjuk)
- Ha valami újra van szükségünk támogassuk az itthoni termelőket, gyártókat, kézműveseket. Szuper kezdeményezésnek tartom a járvány által életre hívott #vegyélhazait mozgalmat. 
- A belső terekben a biztonság és a nyugalom érzése mindenképpen felértékelődik. Ha a világ tele van bizonytalansággal, akkor a tervezés előfeltétele lesz egy olyan tér kialakítása, amely a külvilág elől való menedéknek tűnik, puha és kényelmes anyagokkal, világos színekkel és pihentető hangulattal. Legyen egy olyan szeglete az otthonodnak, ahova el tudsz volnulni egy kicsit - lehet ez egy olvasósarok az ablak mellet vagy a fürdőkádad is.

 

6. Tisztább otthon

Az elmúlt hónapok kapcsán fokozottan érdeklődünk az otthoni higénia iránt és fogékonyabbak vagyunk a vele kapcsolatos údonságokra is. Ez számos érdekes változást hoz majd otthonunkban, egyes olyan technológiák felgyorsulásával, amelyek már léteznek, de nem voltak olyan általánosak, vagy számos új technológiát találtunk ki, amelyek segítenek otthonaink tisztán tartásában.

pexels-karolina-grabowska-4239032.jpg

Gondolj például a légtisztítókra, a beltéri levegőminőség ellenőrzésére, a levegő és a víz új szűrőrendszereire. Az ultraibolya lámpák új technológiát is jelenthetnek, amelyet otthon is használhatunk a baktériumok és vírusok elpusztítására.
A fürdőszoba kialakításában ez a válság jelentősen növekvő keresletet eredményezhet az intelligens WC-k iránt, amelyek jelenleg csak néhány országban, például Japánban nagyon gyakoriak. Az automatikus csapok, amelyeket most csak nyilvános WC-kben látunk, általános jellegűvé válhatnak a házakban is. 

 

7. Okos otthonok 

yoheen-smart-biometric-fingerprint-door-lock-for-home-electronic-digital-lock-with-fingerprint-password-rfid-card_jpg_q50.jpgAz intelligens otthonok és a hangvezérlés már jóideje elérhető számunkat. De őszinte leszek, mielőtt még nem volt az a vírus para és nem kellett elkerülnünk bizonyos felületek megérintését, azt gondoltam, hogy az intelligens technológiák csak olyan dolgok, amelyek megkönnyítik az életünket és segítenek az erőforrások optimális felhasználásában.
Te is így voltál vele?
Most pedig azt fontolgatjuk, hogy hány kéz érintheti meg a bejáratunk kilincseit (emlékszem, az elején tettem ki a társasházunk bejáratához fertőtlenítőt, ami egy nap alatt eltűnt), vagy a lift gombjait. Ezért válhatnak most igazán trendivé a biometrikus beléptető rendszerek. 

 

 

katusa_interior_design_fb_cover.png

Ha szeretnél velem dolgozni, keress weboldalamon: https://www.katusadesign.hu/

Felhasznált irodalom: 
https://www.italianbark.com/future-interior-trends-interior-design-corona-virus/
https://bobbyberk.com/life-after-covid-19-how-interior-design-will-change/
https://magazin.otthonterkep.hu/2020/05/17/milyenek-lesznek-az-otthonaink-a-koronavirus-utan/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr9416183536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása