Tudatosság, természetesség, fenntarthatóság
2021. október 18. írta: Katusart

Tudatosság, természetesség, fenntarthatóság

Julka - a zero waste webshop

Az online bolt mögött egy elhivatott páros áll, Cozma Nastasia és Leányvári Anett. Már régóta követem a Julkát, ugyanis rengeteg hasznos információval látják el azokat, akik tenni akarnak egy jobb világért. Az Anettel való ismerségemet szintén a közösségi médiának köszönhetem, ő is a kisfia születése után váltott és egy igazán nemes ügy mellé álllt, most őt faggattam a vállalkozásukról. 

julka_naszti_es_netti_cut2.jpg

Hogyan jött a webáruház ötlete? Mi a küldetésetek?

3 éve egy baráti beszélgetésből jött az ötlet, hogy ha aggaszt minket, hogy nem tudunk hulladékmentesen vásárolni és nem igazán találunk lebomló, környezetbarát termékeket itthon akkor létre is hozhatnánk egy webshopot.

A küldetésünk, hogy megmutassuk, hogy bizony minden választás és egyéni döntés fontos, és tudatossággal alakíthatóak a vásárlási és mindennapi szokásaink. Olyan vásárlói teret álmodtunk meg, ahol ahol lehetőség van műanyagmentes, környezetbarát és praktikus alternatívákat találni a mindennapokhoz. A Julka közösségének pedig sok praktikus és hasznos tippet hozunk, hogyan lehet lépésenként kialakítani a környezetbarát, fenntartható szokásokat.

julka_piknik.jpg

Mindig is cél volt, hogy legyenek saját gyártású termékeitek is?

Igen, már az elején eldöntöttük legfőképpen azért, mert voltak olyan élethelyzetek, amikhez nem találtunk megfelelő alternatívát máshol. Egyik első ötletünk volt, hogy egy olyan zsebkendőtartót kínáljunk, ami megoldást kínál arra, hogy ha az ember úton van hova tegye a használt textil zsebkendőt, így született meg a két fakkos zsepitartónk. Másrészt tudatosan alakítottuk úgy a saját gyártású termékeinket, hogy jó minőséget kínáljunk de olyan áron, ami elérhető és ehhez egy letisztult designt álmodtunk meg. Nem az a cél, hogy valaki újra és újra beleszeresen egy új mintába és többször vásárolja meg ugyanazt, hanem, hogy minél többen próbálják ki ezeket az alternatívákat de úgy, hogy optimalizálják a fogyasztásukat. Nagyon fontos az érzékenyítés számunkra, így sokszor próbáljuk arra buzdítani a közösségünk tagjait, hogy ha van kedvük, affinitásuk ezeket a textil termékeket akár maguk is elkészíthetik, megvarrhatják otthon.

Hogyan választottátok ki a márkákat, melyeket forgalmaztok?

Sok szempontot nézünk, amikor azt vizsgáljuk, hogy valami “julkakompatibilis” vagy sem. A használati tárgyaknál egyik legfontosabb a tartósság és azon belül is a természetes alapanyag. Eleve eldöntöttük, hogy a műanyagot csak a legszükségesebb esetben “engedjük” be a kínálatba, így nálunk fából, fémből vagy üvegből készült tartós tárgyak találhatóak.
A fontos dolgok viszont a részletekben rejtőznek, így próbáltunk minden gyártónak nagyon alaposan utánanézni, mennyire hulladékmentes és fenntartható a gyártás, betartja-e a számunkra fontos etikai normákat, mint az, hogy fair trade kereskedelmet folytat vagy kozmetikumok esetében nem használ pálmaolajat, de ide sorolhatom az állatkísérlet mentességet is. A kozmetikumoknál csak természetes összetevők jöhetnek szóba és szerintünk itt érvényes a kevesebb néha több elv. 
Ezek mellett, ahol csak tudjuk preferáljuk a hazai gyártókat.

owaster-moshato-arctisztito-korong.jpg

Ki tudtok emelni néhány dolgot, amik a vásárlók kedvencei?

Igen, nagyon népszerűek a mosható arctisztítók. Véleményem szerint ez egy nagyon egyszerű lépés és szívesen kipróbálják, sőt sokan ezzel kezdik azt az utat, ami arról szól, hogyan lehet kicsit átalakítani a szokásokat. A kozmetikumok, szappanok is nagyon népszerűek és manapság egyre inkább nyitnak a vásárlók a tartós higiéniai termékek iránt, mint a zárt fésűs borotva vagy az intimkehely.


Szerinted fontos, hogy nemcsak egy otthon napi használata során, hanem már a berendezésekor is érvényesüljenek a fenntarthatóság elvei?

Szerintem az az igazán fontos, hogy a fenntarthatóság bekerüljön az életünkbe, mint egy nagyon fontos szempont. Építsük bele a mérlegelési rutinunkba és ezt nem csak a mindennapi használati tárgyak kapcsán értem, hanem az éleltünk egész területére. Ez egy tanulási folyamat és nem is kell a tökéletességre törekedni, de az eredmény mindenképpen egy letisztult és minimalistább életet hoz, amiben nekem például nagyon fontos az engem körülvevő környezet, a mindennapi életterem.

owaster-bukkfa-tanyer-maci.jpg

Mik a terveitek a következő 1 évre?

Nagyon sok termék ötletünk van, de most egyelőre fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a meglévő termékek gyártása és az újak bevezetése között. Ráadásul szeretnék bővíteni is a csapatot, reméljük kis lépésekkel növekedést hoz a jövő és egyre több mindenki megismeri a Julkát és azt, amiben hiszünk.


Itt találjátok a teljes kínálatukat: Julka - a zero waste webshop

Ha szeretnéd az otthonodat minél fenntarthatóbban berendezni, keress elérhetőségeimen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr3916725892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása