Vissza a természethez: 7+1 módszer a biofil otthonhoz
2020. március 01. írta: Katusart

Vissza a természethez: 7+1 módszer a biofil otthonhoz

Hallottatok már a biofíliáról? 
Először a Pinteresten találkoztam vele, amikor elkezdtem anyagot gyűjteni a környezettudatos othhonteremtés témakörében. Jobban utánanézve arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy igen erőteljes trend, mely az életünk minden területére kihat, leginkább a "vissza a természethez" kifejezéssel lehetne jellemezni. A 2020-as trendek egyik vezető irányzatáról írok most néhány gondolatot. 

moretti_interior_design_west_london_family_home_webres_30-600x400.jpg

A biofília szó szerint az élet, élő rendszerek szeretetét fejezi ki. Tágabb értelemben vonatkoztathatjuk az egész természet szeretetére. A biofília kifejezést a német származású amerikai pszichoanalitikus, Erich Fromm használta először Az emberi rombolás anatómiája (The Anatomy of Human Destructivity, 1973) című cikkben, amely a biofíliát „az élet és minden élő szenvedélyes szeretetének” nevezte. A kifejezést később Edward O. Wilson amerikai biológus használta a Biophilia (1984) című munkájában.

Lényege hogy az ember és más élő rendszerek között ösztönös kapocs van, és hogy az ember egy olyan lény, melynek szüksége van a változatosságra és sokféle ingerre a környezetében. Ha szetnél elmélyedni a témában, ajánlom ezt az oldalt >>

A modern élet következményeként több időt töltünk belső terekben, mint valaha, és emiatt elveszítjük kapcsolatunkat a természeti világgal. A biofíilikus tervezés alkalmazása elősegíti a kreativitást, a termelékenységet, csökkenti a stresszt, és javíthatja az egészségünket és a jólétünket. Emiatt az építészek egyre gyakrabban alkalmaznak biofil terveket épületek, például kórházak, iskolák és munkahelyek tervezésekor.

World’s first vertical forest, comprised of 400 biophilic architecture apartments

Bosco Verticale, Milánó

A biofil kialakítás úgy érhető el, hogy a természetes elemeket és anyagokat beépítik az épületbe. Például az épület tervezésekor elsődleges szempont, hogy természeti tájra néző kilátással rendelkezzen, legyen a közelben természetes vízforrás és egyszerűen natív építőanyagok felhasználásával készüljön el az épület.

Hogyan alkalmazzuk a biofílikus dizájnt?
A biofílikus design szépsége abban rejlik, hogy a jólétünk támogatása mellett egyszerű és költséghatékony. Inspirációként összeválogattam nektek 7 példát arra, hogy miként vezethetitek be a természetközeliséget az otthonotokba.

1. A tömörfából készült padló maga a természet, élmény rajta járni, ráadásul egy életre velünk marad. A legjobb választás megelegburkolatnak, rengeteg fafaj, méret és lerakási mód közül választhatunk, s már padlófűtésre tehető termékeket is forgalmaznak a gyártók. A parafából készült padlóhoz pedig még fát sem kell kivágni, de a bambusz is jó választás lehet, mivel gyorsan nő és kitermelése nem okoz talajezzóziót.

brown grass decor

Photo by Katsia Jazwinska on Unsplash

2. A tájra vagy a kertre néző ablak alatti pad tökéletes eszköz arra, hogy kapcsolatba lépjünk a külvilággal. Az alatta lévő helyet pedig tárolóként hasznosíthatjuk.

Modern Window Seats - Home Ideas

Mountain View Lodge, by Michael Rex Architects, Photography: Courtesy of Michael Rex Architects

3. Ehhez a stílushoz jól illenek az organikus anyagokból készült berendezési tárgyak, mint például ez a bambuszból készült lámpatest. Természetes megújuló forrásként a bambusz gyakran lehetőséget nyújt, hogy az erdők kivágása helyett inkább ennek a növények a felhasználásához forduljunk, s egyre több területen alkalmazzuk ezeket a megoldásokat. 

Képtalálatok a következőre: bambusz lámpa

jysk.hu

4. A természetben található formák használata szintén a biofília fontos tervezési eleme, személyes kedvencem a természet legszilárdabb építőköve, a méhsejt szerkezet - lehet később külön cikket is szentelek neki. Ezt a polcot sajátkezűleg is elkészíthetjük.

ezermester.hu

5. A növények életre keltik környezetünket, s remek kikapcsolódás a gondozásuk is. Az már rajtunk áll, hogy milyen típust választunk, vannak amiket azért szeretünk, mert tisztítják a levegőt, s vannak amik egyszerűen csak szépek. Egyre népszerűbbek a vertikális kertek, növényfalak valamint a mohából és zúzmóból készült fali dekorációk - ezek is tökéletesen illeszkednek a biofílikus otthon koncepciójába.

Kapcsolódó kép

blog.homearama.co.uk

6. A fények tervezésénél nagyon fontos, hogy azok összhangban legyenek a cirkadián ritmusunkkal, így fogjuk magunkat igazán jól érezni. 

Moretti Interior Design

7. A menedékbe vonulás lehetősége is a biofilikus tervezés egyik eleme. Az otthoni forgalom fő csapásvonalástól távol eső kis zug menedékként szolgálhat és biztonságot nyújthat a mindennapi élet stresszfaktoraitól. Ez a zug lehet az otthoni irodánk, egy olvasósarok vagy bármilyen számunkra kedves hely ahova kicsit elvonulhatunk.

black and white table lamp on white wooden table

Photo by Alisa Anton on Unsplash

+1: Újrahasznosítás
Ez a téma egy külön bejegyzést igényel, de szerettem volna itt is megemlíteni. Amit lehet mensünk meg, adjunk neki új funkciót vagy renováljuk és ha tehetjük vásároljunk újrahasznosított anyagok felhasználásával készült termékeket. Amit meguntunk, adjuk/ajándékozzuk tovább!

Az alábbi gyerekbútorok például újrahasznosított műanyagból készülnek:

ecobirdy.com

 

yuppies_collage_general_linkdin_banner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr9215496852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása