Teszt: Bokashi Organko Konyhai mini komposztáló
2022. január 31. írta: Katusart

Teszt: Bokashi Organko Konyhai mini komposztáló

A Kocsis Dóra által írt Zero waste konyha című könyvnek az olvasása közben tudatosult bennem igazán, hogy mennyi szerves hulladék landol a kukánkban, teljesen feleslegesen. Mint megtudtam, a komposztálás segít a háztartási hulladékunk körülbelül 35%-ától megszabadulni.

komposzt.png

Miért is fontos ez?

Egyrészről azért, mert a hulladérlerakókban oxigén hiányában nem tud végbemenni a bomlási folyamat, közben pedig olyan üvegházhatású gázok szabadulnak fel, mint a metán, ami 25x erősebb a szén-dioxidnál. Másrészről pedig világszerte probléma a termőföldek kimerülése és tápanyagszegénysége, aminek az oka, hogy a szerves hulladékot nem a megfelelő helyre juttatjuk vissza. A megfelelő minőségű, tápanyagokban gazdag humusz elősegíti a növények növekedését és tápanyagellátását, anélkül, hogy műtrágyát kellene használni.

Miért a Bokashi?

Korábban már volt egy gyenge próbálkozásunk a komposztálással - a teraszunkon gyűjtöttük a kompsztot, majd elvittük egy közeli kerti komposztálóba. Ez a módszer számunkra nem bizonyult fenntarthatónak - sokszor ránkrohadt a cucc, ezért anno abbahagytuk. A könyv olvasása közben azonnal elhatároztam, hogy akkor is komposztálnunk kell, ezért gyorsan más alternatívák után néztem. Így találtam rá a Bokashi Organko konyhai komposztálóra, aminek a segítségével az otthon keletkező konyhai hulladékok beltérben újrahasznosíthatók, és kiváló minőségű, szerves talajkondícionálóvá alakíthatók át.

Sokat nézegettem a gyártó oldalát, olvastam értékeléseket, véleményeket, majd megállípítottam, hogy ez lehet számunkra a tökéletes megoldás. A Zöldbolt jóvoltából lehetőségem nyílt kipróbálni ezt a szuper komposzátlót. 

katusa_blog_komposzt_1.png

 

Hogyan működik?

A konyhai komposztáló anaerob (azaz a levegő jelenléte nélküli) komposztálási folyamatra lett kitalálva. Az anaerob komposztálási folyamat elindításához a Bokashi komposzt starter szükséges, ez egy olyan természetes segédanyag, ami Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, melynek segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában.

Használat közben

Novemberben kezdtük használni a komposztálót, mineden nap összegyűjtjük a szerves hulladékot egy porcelánedényben, majd esténként vacsora után szoktam az összegyűlt dolgokkal felölteni és hozzá adagolni a Bokashi komposzt starter-t. Ahogy a fenti képen látszik, van az alján egy kis szelep, ami azt a célt szolgálja, hogy az edény alján összegyűlt folyadékot lecsapolhassuk. Ezt én hígítva öntözésre használom, úgy tűnik, a virágaim nem bánják!

katusa_blog_komposzt_2.png

A mi kis 3 fős háztartásunk tempójában másfél hónap alatt telt meg ez a 16 literes darab. Ezután még 2 hétig ajánlják lezárva szobahőmérsékleteten tartani (ez nálunk most 4 hét lett), aztán pedig el kell ásni egy gödörben / belekeverni kinti komposztba / virágfölddel elkeverni.
Az elején nem figyeltünk arra eléggé, hogy felaprítsuk pl. a banánhéjat és a nagyobb darabokat, így biztos tovább tart majd, míg teljesen végbemegy a folyamat. Azért maradt 4 hétig a tárolóban, mert nem igazán volt ötletem, hogy télen hogyan lehetne az elásást kivitelezni. Ma találtam ki, hogy egy üres balkonládát kibélelk geofóliával, ebbe öntöm a komposztot és hozzákverek annyi virágföldet, amennyit találok itthon. Alig várom, hogy tavasszal ezzel gazdagíthassam a balkonnövényeim és az alattunk lévő kiskert földjét. 

Az már látszik, hogy ha folyamatosan szeretnénk komposztálni, érdemes egyből 2 komposztálót is beszerezni, így felváltva lehet őket használni és az áruk is sokkal kedvezőbb. 

katusa_blog_komposzt_3.png

Mi a helyzet a szagokkal?

Nálunk a fix helye a konyha és a hűtő találkozásánál van az étkezőben, ami első hallásra kicsit extrémnek tűnhet, de nem az. A "doboz" teteje remekül zár, semmilyen illat nem jön át rajta  - felnyitáskor pedig inkább olyan illata van, mint a savanyodó hordós káposztának ami arra az 1-2 percre teljesen ok - legalábbis szerintem.

A termék egyébként Szlovéniából származik és újrahasznosított műanyagból készül. Igaz, hogy egyrészről vásárlásra ösztönöz, de ha folyamatosan használjuk szerintem ez egy olyan dolog, amire érdemes áldozni.

Ha van még valami amiről nem írtam és kíváncsiak vagytok rá, írjátok meg kommentben és igyekszem gyorsan válaszolni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr9516822340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása