Gyertyák és az egészségünk - melyiket válasszuk?
2020. november 10. írta: Katusart

Gyertyák és az egészségünk - melyiket válasszuk?

Biztos vagyok benne, hogy az adventi időszakban vásároljuk a legtöbb gyertyát, melyeknek az otthonainkban élvezzük meleg fényét. Most, a kijárási tilalom bevezetésekor még inkább fontos, hogy megőrizzük nyuglmunkat, és kellemes légkört teremtsünk magunk körül. 

A gyertyák meghitt, belsőséges hangulatot teremtenek, viszont nagyon nem mindegy, hogy miből készülnek. Ha szeretnétek megőrízni otthonotok levegőjének jó minőségét és elkerülni a betegségeket, figyeljetek oda rá, hogy milyen gyertyát vásároltok. 

several-candles-stand-wooden-shelf.jpg

A legnépszerűbb alapanyagok:


Paraffin:
 a petróleumgyártás mellékterméke, mérgező anyag. Az olaj alapú, erősen finomított vegyület, több mint 11 féle mérgező anyagot tartalmaz, mint például a toluol és a benzol. Alapvetően szénfekete színű és különböző kémiai eljárásokkal érik el, hogy színtelen legyen, vagy fehér színt kapjon. A színezést követően akroleint használnak fel a megszilárdításához, ami erős rákkeltő anyag. 
A Dél-Karolinai Egyetem kutatói égő gyertyák füstjét vizsgálták meg laboratóriumban, és arra a megállapításra jutottak, hogy a paraffinból készült viaszgyertyák a tüdőrákkal, valamint az asztmával kapcsolatos káros füstöt szabadítanak fel. Hozzátették, hogy egészségromboló hatásuk csak évekkel később jelentkezik.
A rossz minőségű illatgyertyák égetése toxinterheléssel járhat a szervezet számára, ami az arra érzékenyebbek számára nyomban fejfájáshoz vezethet. A mérgező vegyületek már a kanócban jelen lehetnek: egyes tanulmányok szerint egy részük már itt nehézfémeket, például ólmot tartalmaz. Zárt területen égetve ez nem igazán tesz jót semmilyen élőlény egészségének.

Pálma-repce és a szójaolaj: ezeket az előállítás módja alapján egy csoportban szokták emlegetni. 1990-es évek végén jelent meg a piacon a pálma- és a szójaolaj, amiknek hidrogénezett formáját nem csak az élelmiszeriparban, hanem a gyertya alapanyagaként is használják. Ezeket általában színezik és illatosítják. Nem találtam egyetlen kimutatást sem a használatukkor keletkező égéstermékekről, de ha csupán a színező és illatanyagok égését vesszük figyelembe, már nem lehetünk teljesen nyugodtak.
Egyre népszerűbbek a szója és repcegyertyák, az igaz, hogy vegán termékek és sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, de természetesnek és környezetbarátnak tekinthetjük-e a hirdogénezett növényi zsírt?
Ráadásul még azok a gyertyák is tartalmazhatnak egy kis paraffint is összetételükben, melyeket 100%-os szójaolaj tartalmúnak hirdetik. Ezért, ha az alternatív gyertyákba való befektetés mögött a paraffintól való távolmaradás volt a motiváció, a szója nem jó opció.

etsy_beeswax.jpg

Méhviasz: Minden ezzel kezdődött és ez talán nem véletlen - az ókori Kínában és a Római birodalomban is készítettek belőle gyertyát. A legritkább és a legdrágább gyertya alapanyag a méhek által készített viasz. A tiszta méhviasz tényleg “természetes”, a méhek ebben tárolják a mézet. Ezt nem szükséges kémiailag módosítani, hogy gyertyakészítésre alkalmas legyen. A legmagasabb az olvadáspontja, nem csöpög, mint a paraffin gyertya, nem kell fémedényekben szállítani és használni, mint a növényi olaj gyertyákat. A belekeveredett méz és virágpor miatt természetes aromája van anélkül, hogy illatosítani kellene.
A méhviaszoknak van egy kevésbé ismert és egyedülálló tulajdonsága. Égésekor negatív ionokat bocsát a levegőbe. Hatása azonos a kereskedelemben kapható elektromos ionizátorokéval. Elegendő egy méhviaszgyertyát elégetni a helységben és nyugtató hatású elektromos részecskékkel szórja teli a levegőt. 

Amit levontam konzekvenciaként, hogy az itthon lévő paraffin gyertyákat ezentúl csak dekorációként fogom használni és idén mindenképp kipróbálom a méhvisz gyertyát, de lehet teszek egy kísérletet a repcéből vagy szójából készült változattal is. Ti milyen gyertyát használtok? A cikk elolvasása után, melyik mellett teszitek le a voksotokat? Írjátok meg kommentben!

Létrehoztam egy csoportot, ahol mindenről lehet csacsogni, ami lakberendezés, a természettesség és a fenntarthatóság aspektusában. Itt tudtok csatlakozni >>

 csoport_cover_photo.png

Források:
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5445/karos-anyagok-a-gyertyafustben
https://femina.hu/egeszseg/illatgyertya-rakkelto/
http://archivum.tudatbazis.hu/egesz-seg/a-paraffin-gyertyak-karos-hatasai-mehviasz-szoja-palmaolaj-gyertyak-es-illoolajok-erdemes-atgondolni
https://craftersdiary.com/soy-vs-beeswax-candles/

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr2416279486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása