10+1 fontos címke a lakberendezésben
2021. február 10. írta: Katusart

10+1 fontos címke a lakberendezésben

kornyezettudatos_lakberendezes_katusa_design.jpg

Mitől lesz fenntartható és környezettudatos egy otthon?
Egyrészről azoktól az anyagoktól, melyekből áll, másrészről attól, ahogyan működtetjük és használjuk azt.
Mindkét okból kifolyólag érdemes nagyon körültekintően kiválasztanunk az otthonunkba kerülő anyagokat, az építőanyagoktól a falfestékeken és tapétákon át, a bútorokig és dekorációs tárgyakig.

 

fsc_logo.jpg

1.

Az 1993-ban alapított FSC® egy független, nemzetközi, nonprofit civil szervezet, amely az erdészeti erőforrások kezelésére vonatkozó környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági érdekek képviseletét látja el. Az FSC® célja, hogy világszerte előmozdítsa az erdő- és ültetvénygazdálkodás olyan módjait, amelyek óvják a természetes környezetet; hasznosak a társadalom – vagyis a munkavállalók és a helybéliek – számára; valamint – a fenntartható fejlődés elveivel összhangban – gazdasági szempontból is életképesek. Az FSC logójával jelölt termékek olyan erdőkből származnak, amelyeket – a Forest Stewardship Council® szabályai szerint – egymástól függetlenül láttak el a felelősségteljes erdőgazdálkodást igazoló tanúsítvánnyal. Az FSC® minden érintett fél részvételével és egyetértésével 10 elvet és 58 kritériumot dolgozott ki a jó erdőgazdálkodásról, amelyek a világszerte érvényben lévő szigorú környezetvédelmi és társadalmi paramétereken alapulnak.

Az FSC háromféle termékminősítése:

  • FSC Pure, a 100%-ig minősített anyagokból készült termékekre,
  • FSC Mix a nem minősített anyagot is tartalmazó termékekre (ilyenkor általában feltüntetik a minősített alapanyagok arányát, pl. 80%)
  • FSC recycling: Újrahasznosított anyagokat tartalmazó FSC minősítésű termékekre

A minősítéssel rendelkezők aktuális listája elérhető az FSC hivatalos oldalán. >>>

 

2.

A PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A minősítés szavatolja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartásának, az érintett területeken biztosítani kell a dolgozók és a lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülését is.

A termékeken két jelölés található:

  • PEFC Certified – legalább 70%-ban PEFC minősített erdőből származó termék, újrahasznosított alapanyagot tartalmaz, vagy hasonló ellenőrzött forrásból származó összetevőt tartalmaz;
  • PEFC Certified & Recycled – legalább 70%-ban úrhasznosított PEFC minősített termékből, anyagból készült, vagy hasonló ellenőrzött forrásból származó összetevőt tartalmaz.

 

3.

A Sustainable Forest Initiative felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A minősítés szavatolja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartásának, az érintett területeken biztosítani kell a dolgozók és a lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülését is.

A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy gyártásához nem üldöztek el őshonos erdőlakókat, nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő szereket, és nem termeltek génmódosított fafajtákat sem. A kitermelés során betartottak minden törvényt és szabályt, a kivágott fák helyére újakat telepítettek. Az előírások igazodnak a nemzeti, helyi sajátosságokhoz. Az alapanyagokat feldolgozó üzemek nem szerződtek illegális fakitermelőkkel vagy ilyen forrásból származó alapanyagokkal dolgozó beszállítókkal, továbbá a gyártás, illetve kereskedelem során is követték az SFI szabványait és előírásait.
Az SFI jelölés megtalálható papír termékeken, kiadványokon, csomagoló anyagokon, bútorokon.

Miért fontos az FSC, a PEFC és az SFI a lakberendezésben? 
Otthonunkban igen nagy mennyiségben fordulnak elő faiparai anyagok, gondoljunk csak a nyílászárókra, a padlóburkolatokra, bútorainkra vagy például a papíralapú tapétákra. Amennyiben szeretnénk biztonságos forrásból vásárolni és óvni a környezetünket, érdemes utánanézni, hogy a kiszemelt termék/gyártó rendelkezik-e a fenti tanúsítványok egyikével.


eu_ecolabel zöld címke4. 

Azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló termékeké és szolgáltatásoké, uniós ökocímkét kaphatnak, ez az EU Ecolabel. A védjegyek lényege, hogy piaci előnyben részesülhessenek azok a termékek vagy szolgáltatások, melyek bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelentenek környezetükre, mint riválisaik (pl. újrahasznosított, újratölthető, csökkentett erőforrás-felhasználású, nincs veszélyesanyag-tartalma).

A védjegyet egy független szervezetnél lehet igényelni, amely vizsgálat után ítéli oda a jel használatának jogát, melyet időnként meg kell újítani.

Az EU öko-címkéjének előnye abban áll, hogy ugyanaz a feltételrendszer vonatkozik az adott termékre az egész Unióban, függetlenül attól, hogy azt melyik tagállamban állítják elő vagy értékesítik. Az EU Ecolabel jelöléssel rendelkező termékek online katalógusa elérhető itt.

Ilyen tanúsítvánnyal rendelkezik például a dán Fritz Hansen N02-Recycle székei.

 

5. 

Az EU Energia Címke olyan tájékoztató lap, amely tartalmazza a háztartási elektromos gépek (hűtő, fagyasztó, automata mosógép, háztartási szárítógép, tűzhely, mosogatógép, fényforrás) azonosítására szolgáló adatokat, az energiafelhasználás, valamint más lényeges segédanyag-felhasználás hatékonyságára vonatkozó adatokat, a kiegészítő adatokat és azok értékelését.

A címkén az alábbi adatoknak kell szerepelnie:
- A gyártó neve, védjegye
- A készülék típusa
- Energiaosztály: A,B,C,D,E, F, G
- Ha a termék rendelkezik ilyennel, európai ökocímke vagy magyar Környezetbarát Védjegy
- Piktogramok emelik ki az adott teljesítményt, illetve tulajdonságot.

A termék energiahatékonyságát A-tól G-ig minősítik, ahol a „G” a legrosszabb energiaosztályt jelöli, az „A” pedig a legjobbat. A „G” osztályos termékek akár két-két és félszer többet is fogyaszthatnak, mint az „A” kategóriába tartozó áruk. Az utóbbi időben a technológiai fejlődésnek köszönhetően megjelentek az A+, A++ és A+++-os termékek is.

A címkén tartalmazott valamennyi információ az európai jogszabályokban körülírt vizsgálatokon alapul. A címkét a gyártók, kereskedők teszik rá termékeikre, a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok ellenőrzik, vajon a cégek helyesen használják a címkét és valós infromációt adtak-e meg a termékekről.

Amikor kiválasztjuk háztartásunk elektromos berendezéseit, érdemes jól áttanulmányoznunk ezt a címkét és minél jobb energiaosztályba tartozó termékeket választani. 

 

Képtalálatok a következőre: öko-tex

6.

Az OEKO-TEX Szervezet a következő tanúsítási rendszereket tartja fenn és alkalmazza:

  • OEKO-TEX Standard 100 – Általános vizsgálati és tanúsítási rendszer textil-, ruha és bőripari termékek számára, annak tanúsítására, hogy a termék nem tartalmaz az egészségre ártalmas anyagokat.
  • OEKO-TEX STeP – Tanúsítási rendszer annak ösztönzésére, hogy a gyártók a fokozottabb környezetvédelem, a munkahelyi biztonság és a szociális felelősségérzet szempontjai szerint optimalizálják gyártási technológiáikat és a munkakörülményeket.
  • OEKO-TEX Made in Green – Ez a címke olyan ruházati és lakástextil termékeken alkalmazható, amelyeket a STeP tanúsítás követelményeit kielégítő eljárással készítettek, és abban az OEKO-TEX Standard 100 szerinti vizsgálatok egészségre ártalmas anyagot nem mutattak ki.
  • OEKO-TEX Leather Standard – A valódi bőrből készült termékekre vonatkozik (műbőrökre nem!) és lényegében ahhoz hasonló tanúsítási rendszer, mint a Standard 100: azt tanúsítja, hogy a bőripari termékben nincsenek az egészségre káros vegyszerek.
  • OEKO-TEX Eco Passport – Az ezzel a tanúsítással rendelkező vegyszergyártók azt igazolhatják, hogy a textil-, ruha- és bőrgyártásban alkalmazott vegyszereik és segédanyagaik (színezékek, a funkcionális kikészítéshez használt vegyületek, appretálószerek, kenőanyagok, oldószerek stb.) a fenntartható textilgyártáshoz felhasználhatóak.
  • OEKO-TEX Detox to Zero – Az OEKO-TEX egy szolgáltatása, amely értékeli a textíliát gyártó cég vegyszerkezelésének és hulladékvíz- és veszélyesanyag-kibocsátásának kezelését, összhangban a Greenpiece Detox kampányának követelményeivel.

 

7.

Sokszor ugyan maga az alapanyag, a gyapot valóban bio, organikus, de a feldolgozási folyamat során többször kezelik vegyszerekkel, klóros fehérítőkkel, a gyárakban kizsákmányolt gyerekek dolgoznak, a szennyvizet kezeletlenül kieresztik a szabadba, stb. Ugyanakkor ezek a ruházati és textil termékek is „bio”-ként, „organikus”-ként vannak feltüntetve. Jellemzően az Oeko-Tex minősített termékek is ebbe a csoportba tartoznak. A végtermék ilyenkor semmiképpen nem bio és nem organikus, és nem is vegyszermentes.

Ezért fontos, hogy különbséget tudjunk tenni biopamut és minősített biopamut között. A GOTS logó (Global Organic Textile Standard – Globális Organikus Textil Szabvány) garancia arra, hogy egy ruházati, vagy textilipari termék valóban organikus.

Ha ilyen logót látsz, a tanúsító szervezetet és a tanúsítvány számát is keresd rajta! Mindez ellenőrizhető a GOTS adatbázisában.

Az “organic” GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 95%-a -, míg a “made with organic” címkével ellátott terméknek legalább 70% -ban minősített biopamutot kell tartalmaznia, a maradék is csak minősített organikus nyersanyagokból, vagy újrahasznosított műszálból lehet (újrahasznosított poliészter, poliamid, polipropilén vagy poliuretán).

Rugmark India

8.

A RUGMARK szervezetet 1994-ben alapították, olyan tanúsító védjegyet állít ki, amely biztosítja az importőröket és vásárlókat arról, hogy termékeiket (szőnyegeiket) olyan társaság gyártotta / exportálta, amely elkötelezte magát az illegális gyermekmunka nélkül végzett munka mellett, és amelyre hatékony felügyeleti mechanizmus vonatkozik.

Az alapítvány oktatja, rehabilitálja és egészségügyi ellátást nyújt a szőnyegszövésből eltávolított gyermekeknek, valamint a szegény szőnyegszövők gyermekeinek.

 

Miért fontos az OEKO-TEX, a GOTS és a RUGMARK a lakberendezésben? 
Gondoljunk csak bele, az otthonunkban rengeteg textilipari termék található; kárpitozott bútorok, függönyök, ágyneműk, törölközők, konyhai törlőkendők...egyrészről a legtöbbjük nap mint nap érintkezik a bőrünkkkel, ugyanúgy, mint a ruházatunk, másrészről pedig a levegő minőségét is befolyásolja, hogy milyen anyagokkal kezelték ezeket. Emiatt érdemes a lakástextileket is körültekintően kiválasztanunk.

 

Képtalálatok a következőre: ce jelölés 9. 

CE jelölés (a korábbi EC jelölés) az Európai Gazdasági Térségben bizonyos értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése 1993 óta. A jelölés azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az EGT belső piacán. A jelölés magában foglalja a CE logót és adott esetben egy kapcsolódó négyjegyű számot, amivel az akkreditált szervezeteket lehet azonosítani.

 

10.

A magyar öko-címke használatának feltételeit 1997-ben dolgozták ki. Azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló termékeké és szolgáltatásoké, megkülönböztető jelzéssel látnak el. Használatnak lényege, hogy a piaci előnyben részesülhessenek azok a termékek, melyek életciklus elemzéssel bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelent környezetükre, mint riválisaik (újrahasznosított, újratölthető, komposztálható, csökkentett erőforrás felhasználás, nincs veszélyes anyag tartalma).
A rendszer alapjait jogszabály rögzíti, állami fenntartású intézmény koordinálja a védjegy odaítélését, és termékek, szolgáltatások ellenőrzését, tanúsítását.

 

blue_angel.png +1 

A "Blue Angel" az egyik legrégebbi környezetvédelmi címke, 1978-ban vezette be a német kormány - emiatt elsősorban a németországban előállított termékek rendelkeznek ilyen tanusítvánnyal. Ez egy környezetvédelmi címke, amelyet különösen környezetbarát termékek és szolgáltatások kapnak. A minősítés elsősorban az éghajlatváltozás szempontjából releváns termékekre vonatkozik, de olyan áruk és szolgáltatások is elnyerhetik, melyek előállítása, illetve összetevői garantálják a természeti erőforrások védelmét, valamint kiemelt figyelmet szentelnek az egészség megőrzésének. A tanúsítvány honlapja >> 

Miért fontos ez a lakberendezésben?
Sok német gyártó termékét használjuk, mint például az Egger faipari termékei, a Haro parkettái vagy a legújabb technológiával gyártott Ceramin ásványkompozit burkolat, mely rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal.

Szinte minden országnak megvan a saját környezetvédelmi címkéje, így a még van jónéhány, amivel találkozhattok a küldöldön gyártott termékeken. 

 Ha van kedvetek hasonló témákról beszélgetni, csatlakozzatok hozzánk a Facebookon >>

csoport_cover_photo.png

Források: https://tudatosvasarlo.hu/, Wikipédia és a tanúsító rendszerek saját oldalai.

A bejegyzés trackback címe:

https://katusa.blog.hu/api/trackback/id/tr10016415854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása